5 vánočních jídel z jiných zemí, které si zamilujete

prosinec

3

2022

5 vánočních jídel z jiných zemí, které si zamilujete

| 2022-12-03T07:49:03+00:00 3. prosinec 2022 | #foodie#Xmas special |

Anglický vánoční puding a japonské KFC coby vánoční jídlo jsou nuda a zná je každý. My vám ale představíme málo známé adventní pochoutky, které se dají připravit i u nás doma a obohatí váš sváteční stůl něčím novým a nečekaným.

 

Izrael - Latkes

 

Latkesy jsou už od středověku důležitou součástí židovské chanukové tradice. Latkes jsou smažené bramborové placky s cibulkou a dipem ze zakysané smetany připravované na oleji.

 

Chanuka oslavuje znovuvysvěcení jeruzalémského chrámu po úspěšné židovské vzpouře proti monarchii. Podle Talmudu našli Židé dostatek rituálně čistého oleje do lampy pouze pro jeden den, ale oheň hořel zázrakem osm dní. Proto se latkesy smaží na oleji.

 

K dalším pokrmům, které jsou součástí židovské tradice, patří smažené koblihy a lívance. Chanukové gelty, tedy malé čokoládové mince, dávají dětem jejich příbuzní.

 

Bulharsko - Kolivo

 

Kolivo, vařená pšenice s cukrem a vlašskými ořechy, je v Bulharsku a vůbec na Balkáně na Štědrý den často chodem číslo jedna. Podobný nákyp mají i v Rusku (кутья) a v Polsku (kutia).

 

Kolivo, které se podle chuti míchá s medem, mákem, jinými obilovinami, rýží, fazolemi a je do vzorů obložené sušeným ovocem, lze připravit na mnoho různých způsobů a záleží na rodinném zvyku. Často je spojováno s pravoslavnými tradicemi. Kromě Bulharska se objevuje také na stolech v Srbsku, Rumunsku, Gruzii a na Ukrajině.

 

Řecko - Melomakarona (μελομακάρονα)

 

Sladké cukroví z pomerančové kůry namočené v medu a posypané vlašskými ořechy je naprostá lahůdka.

 

Tato pochoutka se v Řecku pravidelně objevuje na sváteční tabuli. Toto cukroví je často chutí přirovnáváno k arabské baklavě, ale jde o dva rozdílné dezerty. Ihned po upečení se melomakarona namočí do směsi medu a cukru a poté se posypou vlašskými ořechy a nechá odstát. Existuje také méně tradiční verze tohoto receptu máčená v hořké čokoládě. Je to kalorická bomba, ale stojí za ochutnání :)

 

Kostarika - Tamales

 

Tamales najdete od Mexika po Kolumbii a jí se po celý rok. Ale v Kostarice je příprava tamales vánoční tradicí a každá rodina má svůj vlastní supertajný recept.

 

Základem tamales je kukuřičné těsto, které se zabalí do banánového nebo kukuřičného listu a poté se vaří v páře. Některé se plní vepřovým masem, jiné hovězím nebo kuřecím. Přidá se česnek, cibule, brambory, ale lokální specialitou jsou rozinky.

 

Švédsko - Svatolucijské šafránové buchtičky 

 

O Vánocích se ve Švédsku podává jídlo o třech chodech zvané Julbord. Prvním chodem je obvykle ryba - často nakládaný sleď. Jako druhé se podávají klobásy nebo vánoční šunka. Třetím chodem jsou často masové kuličky a bramborový knedlík zvaný Janssons frestelse.

 

Jako dezert je oblíbený rýžový nákyp, ale existuje ještě jedna pochoutka, kterou Švédové v tomto ročním období připravují - šafránové buchty zvané Lussebullar.

 

Šafránové buchty jsou nadýchané, sladké a díky šafránu mají sytě žlutou barvu. Jsou vytvarovány do tvaru písmene "S" a ovoněné kardamomem.

 

13. prosinece kdy má svétek Lucie se mladé švédské dívky podle tradice oblékají do bílých šatů s červenou šerpou, přičemž jedna dívka, obvykle nejstarší dcera, je vybrána jako "Lucie", která nosí korunu ze svíček (dneska z LED diod), ostatní drží každý po jedné svíčce. A Lucie podává tyto zlatavé buchtičky. Vyzkoušejte je, recept je snadno k nalezení a neadjí moc práce. Dobrou adventní chuť :)

 

 

Images by Ariston Specialties, hispanaglobal, Ticodeporte, St. Elisabeth Convent

 

Vytvořeno s ❤ v systému XOXO - © 2024 Write.cz, s.r.o.