6 věcí, které byste si neměli v restauraci objednávat – radí šéfkuchaři
I přes všechny možné chutě, které Vás v oblíbené restauraci popadnou, byste se měli vyvarovat určitým chybám při objednávání pokrmů. Návod podle šéfkuchařů
1.- Neobjednávejte si ryby v pondělí
Většina restaurací objednává čerstvé ryby každý týden. Obvykle ve čtvrtek nebo v pátek, aby měli zásoby na nadcházející rušný víkend. A taková ryba vydrží opravdu čerstvá a nejchutnější asi tak 3 dny. Což znamená, že pokud svoji rybu dostanete začátkem nového týdne, tak byla už pravděpodobně jednou zmražená a potom už nebude chutnat tak, jako by tomu bylo o víkendu.
2.- Přeskakujte hovězí maso kóbe
Opravdu důvěryhodné chovy plemene Wagyu, ze kterého pochází hovězí maso, známé jako kóbe, jsou maximální vzácností. Kvůli tomu je toto maso podáváno v malých porcích a s extrémně drahou cenou. Existují i restaurace, které z tohoto masa dělají hamburgery, ale popravdě řečeno v takovém hamburgeru bude spíše odpad z tohoto kvalitního masa. Zkuste proto raději něco jiného.
3.- Zapomeňte na kuřecí předkrmy
Mnoho kuchařů kritizuje kuřecí předkrmy. Jsou totiž obvykle předraženy a navíc tyto jídla nejsou tak kreativní, jak ostatní položky v nabídce. A další nevýhoda? Mnoho restaurací dělá toto jídlo dvou a více složkové, přičemž se k sobě různé kombinace zrovna nehodí. Nad tím si už zase lámou hlavu odborníci na výživu. Držte se něčeho lepšího, co bude větší zábavou pro Vaše chuťové buňky a následně i žaludek.
4.- Ukončete jednou provždy objednávky propečeného steaku
Nejednou se už objevily dlouhé argumentace, která přesně říkaly, proč propečený steak není vhodný. Je v nich celá řada důvodů, ale všechny mají podobný výsledek a tím je kvalita servírovaného pokrmu. Jeden známý šéfkuchař řekl, že každý zákazník, který si objedná v restauraci propečený steak, tak ničí péči a nadšení pro řemeslo, které v něm zanechali farmáři a řezníci. Proč vyhazovat v restauraci velké peníze za steak, který Vám bude chutnat stejně, jako kdybyste si doma upekli obyčejné maso?
5.- Zjistěte silnou stránku restaurace
Před tím než půjdete do nové restaurace, je vhodné si zjistit její gastronomickou identitu. Přečíst se menu a podívat se na místní speciality. A toho se poté držet i při výběru svého jídla. V dobré pizzerii si neobjednávejte těstovinový salát, ve steakhouse se vyhněte rybám a kuřecí teriyaki nebude pravděpodobné nijak zvlášť dobré v sushi baru.
6.- Nenechte se oblbnout dlouhými a dobře znějícími názvy jídel
Pokud otevřete jídelní lístek a k přečtení celého názvu jídla Vám nebude stačit jeden řádek, tak se nemusí zrovna jednat o ten nejlepší pokrm na světě. Pravděpodobně se šéfkuchař snaží vyzdvihnout maximum věcí, proč si dané jídlo objednat. Bohužel mu k tomu nestačí samotná kvalita a chuť připravovaného jídla poté co ho přinesou k Vám.