duben
9
2020
Koronavirová krize se projevila na nečekaných místech. Zavřené restaurace, přetížené donáškové služby a spousta volného času v nás vyvolala touhu péct a vařit. Možná máte ještě pár přátel na sociálních sítích, kteří ještě nesdíleli fotky rohlíků vlastní výroby, ale nebude jich moc.
Abychom uspokojili naše potřeby po cestování a zkoušení nových restaurací, přinášíme vám ty nejoriginálnější YouTube kanály, kde se vaří tak úchvatně, že doslova ucítíte ingredience, které jste doteď ani neznali. A protože vláda a všudypřítomní příbuzní v tyto dny testují naše nervy na maximum, vynecháme cestovatelské pořady Gordona Ramsayho jako Gordon's Great Escape (u nás I Gordon Ramsay se nechá poučit), které jinak milujeme, a objevíme kořeny kuchařského zenu. Nechte se překvapit, ostrov klidu v moři bláznivé reality přichází. Zapomenete na stres a budete unešeni.
Královna gastronomie a řemesel, také známá jako Li Ziqi, je mladá žena ze S'-čchuanu v Číně, s miliony fanoušků a desítkami videí. S vytrvalostí býka buduje, jezdí a vaří na čínském venkově, který je nasnímán přímo magicky.
Pro mnoho lidí v Číně jsou tato videa velmi nostalgická, protože nabízejí vzpomínky na dětství a pobyt u babiček. Li Ziqi má spoustu fanoušků i mimo Čínu, kteří jsou jejími rustikálními videi ohromováni tak, jak nyní můžete být i vy.
A v exotické Asii ještě chvilku zůstaneme. Z malé vesničky v čínské provincii Chu-nan pochází mladík Xiao Xi, který natáčí spíše na řemeslnickou stránku zaměřená videa, ale věnuje se i kulinářství. A jak už název kanálu říká, jeho videa jsou doslova idylická.
Na svém kanálu připravuje vše od kyprých knedlíků po dušené ředkve, což si ale dobrovolně zkomplikuje tím, že si potřebný bambusový pařák sám během vaření ručně vyrobí.
V tomto videu Xiao Xi dělá dušené kuře v tibetském stylu v kamenném hrnci, ale až poté, co vlastnoručně vytesá nádherný hrnec z kamene nalezeného u řeky! Xiao Xi v poslední době zaujal také videem, kde vaří wu-chanské sušené pikantní nudle, což je jídlo, které se nyní stalo v Asii symbolem nezdolnosti.
Ze všech kulinářských výkonů prováděných na internetu jsou nejzajímavější ty, které jsou autentické a na nic si nehrají. Děda Narayana Reddy z indického státu Telangana, rozjel svůj kanál v roce 2017, kde dokumentoval sám sebe a svůj tým, jak vaří obrovské množství jídla pro osiřelé děti a získal si tím fanoušky z celého světa.
Reddy je úžasný svéráz a samotné jídlo se pohybuje od indických klasik až po Red Velvet dorty a mléčné koktejly, vše vyráběné venku ve svěží přírodě, za občasných zvědavých pohledů místních dětí.
V tomto videu připravuje pro všechny sirotky Faloodu, pro nás fascinující sladký dezert s nudlemi, tvarohem a jogurtovým nápojem Lasí. Sám Reddy bohužel koncem minulého roku zemřel, ale jeho synovec v jeho práci pokračuje dál. Nesmírně uspokojující podívaná.
Všechna videa na tomto kanálu jsou na hony vzdálena sprintujícím šéfkuchařům, přesto u nich ale neusnete. Japonec Ryoya Takashima vše posunul o level výš i tím, že nabízí každé své video s hudbou i bez hudby, aby ještě více vynikl originální zvuk. Navíc formátem potěší majitele telefonů s dlouhým bezrámečkovým displejem.
Ryoya vyjádřil touhu stát se veganským Jamiem Oliverem a jeho videa pokrývají vše od chobotnicové pochoutky takoyaki po turecký kruhový chléb. Videa jsou tichá, krásná a provokující a jako ochutnávku jsme vybrali sakurové sušenky. Inspirativní!
Junichiho Yoshizukiho možná znáte díky jeho videu, kde ze starého rezavého nože vyrobí elegantní kuchyňský nástroj a vaří delikatesy vhodné i pro kočky. Na svém kanálu JunsKitchen se často vydává na kole se svou kočkou za nákupy surovin, ze kterých pak doma neváhá pro své čtyřnohé parťáky připravit třeba čerstvé sushi. V tomto videu si ale střihne mistrovskou tempuru v podobě 3D sakury vyrobené z nudlí a ryb. Japonsko lvl 9000.
Pro ty, kteří nedají na instagramové pozlátko, je tu babička Doña Angela a její praktické a autentické recepty. Bez kapky make-upu a cool filtrů tato sedmdesátiletá youtuberka nasbírala 2,5 milionu odběratelů a na svém kanálu De mi Rancho a Tu Cocina vás krok za krokem provede tradiční přípravou pozole, čili dušeného vepřového a kukuřičného masa, enchiladas nebo pravých quesadillas.
Ranč Doña Angely v Michoacánu leckomu z nás připomene naši chalupu za časů babičky, kdy stačilo jít ven a natrhat si bylinky a zeleninu. Vše vaří na kamnech na dřevo a nejde o žádný Tex-Mex, autentičtější mexickou kuchyni sotva najdete.
Zatímco většina vybraných kanálů se inspiruje u tradičního vaření, tak Marobud jde ještě dále a snaží se zrekonstruovat vikinskou kuchyni. Marobud je česká skupina zabývající se historickou rekonstrukcí vikinských bitev, řemesel, ale také vaření. Používají ingredience, které byly dostupné původním vikingům a vaří luštěniny, maso i polévky s pomocí vikinských nástrojů a technik, včetně založení ohně pomocí primitivního křesadla.
Tato skupina je známá i za hranicemi a přesto, že čistě kulinářských videí je menšina, zaslouží si za svou vytrvalou oddanost místo v našem žebříčku plným právem.
4 vánoční filmy, které letos musíte vidět
Rum je out, dejte si k Vánocům GIN! Tohle jsou 4 málo známé, ale dostupné lahůdky
Netflix natočí hranou předělávku AVATARA. Proč má jen malou šanci na úspěch?
Sex před sportem? Tři nejčastější sexuální mýty vyvráceny (skoro)
Proč iPhone v reklamě vždy ukazuje čas 9:41?
Vytvořeno s ❤ v systému XOXO - © 2024 Write.cz, s.r.o.