Jaký je rozdíl mezi grilováním a barbecue? Podstatný!

červenec

27

2023

Jaký je rozdíl mezi grilováním a barbecue? Podstatný!

| 2023-07-27T07:15:18+00:0027. červenec 2023 | #foodie#BBQ#master chef#ať neumřem blbí |

Ve vzduchu je cítit léto a s ním i vůně masa připravovaného pěkně na grilu pod širým nebem. Tak si řekněme jednou pro vždy, jaký je rozdíl mezi grilováním a barbecue (BBQ). Protože mezi těmito pojmy opravdu existuje rozdíl. 

Co je grilování?

Když se mluví o grilovačce hamburgerů, klobásek a párečků, tak se jedná o skutečné grilování. Grilování totiž znamená připravované nad plamenem grilu, ať už plynového, nebo na dřevěné uhlí či brikety. Tento způsob je nejvhodnější pro potraviny, které snesou vysoký žár, jako je měkčí hovězí maso, kuřecí maso, zelenina, krevety, halloumi nebo tofu. Tedy přímý plamen a krátká doba přípravy. Jsou samozřejmě i výjimky, i když připravujeme mňamku na nepřímém ohni, stále můžeme mluvit o grilování, pokud jde o krátkou přípravu masa a zeleniny.

Tohle je grilování

Co je barbecue?

Pokud před BBQ mistrem, takzvaným pitmasterem, označíte své zuhelnatění párků v ohni za grilování, připravte se na vražedné pohledy. Barbecue totiž označuje specializovanou kulinářskou techniku, která spočívá v dlouhé tepelné úpravě masa při nízké teplotě (cca 100°C až 140°C). Dlouhá doba může v tomto případě znamenat klidně až 24 hodin, ale několik hodin je obvykle minimum. Během této doby se díky mírnému teplu rozkládají tuhé pojivové tkáně, takže maso doslova odpadává od kosti. Proto se BBQ obvykle používá pro tužší kusy masa, jako jsou žebra, vepřová plec a bůček. Většinou se k němu používá gril typu smoker, česky přezdívaný kuřák, sloužící na nepřímé grilování.

Gril na BBQ typu "kuřák" s postraním uhlákem

U barbecue jde tedy o pomalou přípravu pomocí kouře, a to většinou přímo ze dřeva. Tím vzniká charakteristická uzená chuť. Jde tedy o podobnou přípravu jako v udírně, ale ne studeným kouřem. Barbecue se špatně překládá do češtiny. Není to uzení v pravém slova smyslu. Lépe je použít “rožnění”, ale ani to není přesné, protože rožeň je ta dlouhá tyč, na které se otáčí sele nebo kuře.

Poloprofesionální gril na BBQ, kromě uhláku má i postraní buben na závěsné uzení

Samotné slovo barbecue pochází z jazyka karibského indiánského kmene Taino, jejich výraz pro grilování na vyvýšeném dřevěném roštu je barbacoa. A jak známo, dřevo nad plamenem shoří, takže se maso připravovalo mimo plamen a zvolna.

Profesionální gril na BBQ pro velké kluky a holky

Tuhé maso lze ale připravovat i na běžném grilu. Uhlíky dáte pouze k jedné části grilu a maso přesunete dál od plamenů, kde je nižší teplota, a zavřete víko, aby se teplo a kouř udržely uvnitř. 

Kombinace plynového a klasického grilu včetně uhláku. Je to kompromis, maso je blízko u dřeva, ale zabere méně místa než dva grily

Takže základní poučka: Pokud se maso připravuje alespoň několik hodin, jedná se o pravé barbecue. Pokud je to méně, jde o grilování, ať už přímé nebo nepřímé. Ale bavíme se o barbecue v americkém stylu, třeba korejské barbecue se dělá nad přímým plamenem přímo na stole a krátkou dobu.

 

 

Images by Schratzl, Brigitte Werner, pixcode, Susanne Jutzeler, leomio, silverstrike24, Stefan Schweihofer from Pixabay

Vytvořeno s ❤ v systému XOXO - © 2024 Write.cz, s.r.o.