Jak jíst ústřice a jak poznat čerstvé

září

2

2023

Jak jíst ústřice a jak poznat čerstvé

| 2023-09-02T07:26:48+00:00 2. září 2023 | #ústřice#foodie#jak na to |

Pokud jste ještě nikdy nejedli čerstvě vyloupané ústřice, tohle je návod pro vás. Co od chuti ústřic vlastně čekat? Tady je návod, jak ústřice jíst:

1. Dobře si vybírejte, jaké ústřice jíte

Pokud nežijete v přímořském městě, což se v čechách málokdy podaří, vaše první zkušenost se syrovými ústřicemi by měla být v renomované restauraci s mořskými plody. V kvalitních  restauracích vám také sdělí oblast, kde byly ústřice uloveny. Podle toho se liší jejich chuť. Ale obecně jsou slané a chutnají trochu jako když si loknete mořské vody.

Například ústřice z Tichého oceánu jsou známé svou jemnou sladkostí a výraznou slanou chutí, která může připomínat okurky nebo melouny. Vody Atlantiku nejsou tak slané jako vody Tichého oceánu, takže ústřice z Atlantiku mají jemnější chuť a měkčí a jemnější strukturu.

2. Uvolněte ústřici od lastury

Nejprve ústřici vidličkou nebo jiným malým náčiním opatrně odlepte z lastury a dávejte pozor, abyste nevylili žádnou aromatickou tekutinu kolem, která se nazývá "ústřicový lák". Opatrným vyloupnitím zajistíte, že se maso ústřice zcela oddělí od schránky a hned poté ho opět položíte zpět do škeble.

3. Ústřice dochutíte (nepovinné)

Ústřice nepotřebují žádnou pomoc, aby byly chutné, což je důvod, proč je mnoho lidí rádo slupne přímo z lastur hned jak jsou vyloupnuté. Pokud ústřice jíte poprvé, vyzkoušejte je čisté, abyste mohli plně ocenit, jak chutnají samy o sobě. Jakmile zažijete jejich chuť, můžete ústřice bez obav zakapat citronem, omáčkou, kořením nebo zálivkou.

V restauracích se ústřice často podávají na ledovém lůžku s měsíčky citronu, pálivou omáčkou nebo omáčkou mignonette (směs octa, šalotky a pepře), někde dokonce s křenem.

4. Nakloňte a slupněte

Nakloňte ústřici rovnou do úst a nechte maso a tekutinu vklouznout do úst, jako byste si dávali panáka kořalky a nechte vklouznout do úst. Chvíli lehce žvýkejte, ale není to nutné ústřice jsou natolik křehké, že je není třeba kousat, dají se spolknout jen tak.

Kousání masa je také závislé na přípravě a velikosti ústřice. Například grilovanou ústřici je dobré rozkousat, ale syrová se rovnou polkne. Pokud koušete, jsou pravidlem maximálně dvě žvýknutí.

5. Obraťte skořápku

Jakmile si ústřici vychutnáte, můžete ji položit lícem dolů na led nebo na talíř, ze kterého byla podávána. Tak označíte skořápku za prázdnou. Hotovo!

Nejčastější dotazy:

Jsou ústřice živé, když je jíme?

Pokud jíte čerstvě vyloupané ústřice na půlce lastury, odpověď zní ano, ještě trochu žijí. Ústřice by se měly jíst v den, kdy byly vyloupnuty, což znamená, že jsou stále živé. Živé totiž znamená čerstvé.

Můžu si ústřice připravit doma?

Samozřejmě, jen si musíte je těsně před konzumací sami vyloupat. Otvírání ústřic vyžaduje speciální vybavení a značnou dávku zručnosti a může být nebezpečné, pokud nevíte, co děláte. Kupte si sadu na otvírání ústřic, která obsahuje nůž na ústřice, případně rukavice, a je dobré si na YouTube najít instruktážní video.

Mám ústřice před konzumací osušit?

Rozhodně ne! Právě od tekutiny kolem masa pochází všechna ta dobrá slaná chuť. Pokud ústřice vaříte, tekutinu přidejte do hrnce spolu s masem.

Jak poznám, že je ústřice čerstvá?

Čerstvost ústřic poznáte snadno. Vyzařuje z nich silná čerstvá vůně, bez nádechu zašlé rybiny. A hlavně, nikdy nejezte ústřice, které jsou už v balení pootevřené! 

Pokud není skořápka syrové ústřice pevně uzavřená, nebo je maso ústřic po otevření suché, je třeba ji hodit rovnou do koše. Stejně tak pokud jíte ústřice tepelně upravené a skořápka nejde otevřít za žádnou cenu, je ústřice pravděpodobně mrtvá a je lepší ji vyhodit.

 

 

 

Images by Patou Ricard, Sharon Ang, adamlot, Dieter Martin, Michael Shivili from Pixabay, Alicia Christin Gerald, Charlotte Harrison, Charlotte Harrison, Louis Hansel from Unsplash

Vytvořeno s ❤ v systému XOXO - © 2024 Write.cz, s.r.o.